2016年11月21日月曜日

Cooking day


YMCA Global Kindergarten・活動報告 

Here at YMCA Global Kindergarten (YGK), the Cub Class (K3) has been having food education since April.  They grew their vegetables, cooked and ate them at home.  They learned about balanced diet and other important things on food.  As a climax of this theme, they had a cooking day.
They got themselves ready by discussing about the menu, the ingredients, the cooking steps, etc.
They went grocery shopping on the previous day of cooking.  They tried to find what they need, choose good ones, carried them to the cashier and made a payment.
We cooked chicken bolognaise, mashed sweet potato and fruits yogurt parfait.  It was memorable because it was their very first experience to cook without their moms. They appreciated what they made that they ate food that they didn't like before, and most of them ate a lot. They were still talking about their experience until the following day and wanted to come back for another cooking session. 
Christmas season is just around the corner.  But don’t forget about YMCA Welcome Festa which will fall on Wednesday, November 23.  Don’t miss the YGK haunted house which is very popular every year!

ここYMCAグローバルキンダーガーテン(YGK)では、カブクラス(年長)の園児たちが4月より食育活動に取り組んでおります。野菜を育てたり、収穫した野菜を各ご家庭で調理して食べたりという活動をしてきました。このテーマのクライマックスの活動として、今回、調理実習を実施しました。
実習に向けて、教室では皆でメニューについて話し合ったり、必要な材料や調理の手順を考えたりして、準備を進めてきました。
調理実習の前日には皆で買い出しに出かけました。必要な材料を集めて、良さそうなものを選び、レジまで運んで支払いをしました。
いよいよ調理実習当日。この日のメニューはチキンボロネーゼとマッシュトスイートポテト、ヨーグルトパフェです。お家の方の手助けなしで料理をするのは初めての体験だったのではないかと思います。自分で作った料理ですから、いつもは苦手で食べられないものもずいぶんたくさん食べることが出来ました。カブの皆にとって、とても楽しい経験となったようで次の日も調理実習のことがよく話題にのぼっていました。またやりたいなーなんて声も聞こえてきましたね。

さて、もうすぐクリスマスがやって来ます。でも、その前に!今週の水曜日は中央YMCAのウェルカムフェスタですよ!毎年大人気のYGKのお化け屋敷ですが、もちろん今年もありますよ!是非遊びに来てくださいね!
(YMCAグローバルキンダーガーテン 中村 礼子)